comfective logo
Home » Welke GSM is geschikt voor landelijke portofonie?

Welke GSM is geschikt voor landelijke portofonie?

Vorige keer hebben we kort kennis gemaakt met PoC, PTT over Cellular. Hierbij kwam aan de orde dat een gebruiker soms naast een portofoon ook een smartphone nodig heeft voor de dagelijkse communicatie; de portofoon voor communicatie met de besloten groep, de smartphone voor de overige communicatie. Een smartphone voorzien van een PoC applicatie – een toepassing die wordt geïnstalleerd op de smartphone en die de smartphone portofoon- eigenschappen, lees groepscommunicatie, geeft –  kan dan een oplossing bieden. Dit is een typische PoC toepassing.

De standaard functies van de smartphone wordt uitgebreid met groepscommunicatie naar besloten groepen. Wanneer dan de PoC dienst is gekoppeld met de radiocommunicatie groep kan de smartphone gebruiker onderdeel uitmaken van de radiogroep. Maar er is nog een andere kenmerkende reden voor PoC. PoC maakt gebruik van een 3G/4G/WiFi verbinding en heeft hiermee een goede landelijke of meer dan landelijke dekking. Dit in tegenstelling tot een besloten radionetwerk dat vaak een lokale of regionale dekking biedt. Er bestaat wel een – bijna – landelijk dekkend radionetwerk van Entropia maar om uiteenlopende redenen kan dit soms niet geschikt zijn om toe te passen.

Met de PoC toepassing is dus groepscommunicatie mogelijk met een zeer groot bereik. Wat wanneer dit nu eens het hoofddoel is van de toepassing? Dan is het wellicht veel efficiënter om een speciaal hiervoor ontworpen apparaat toe te passen, de 4G portofoon; een smartphone met de PoC applicatie en het uiterlijk van een portofoon. Hierbij is het dan vooral de vormfactor die de gebruikerservaring bepaalt. Het apparaat lijkt op een portofoon en gedraagt zich als een portofoon; is semi-duplex (wel spreken en luisteren maar niet tegelijk), heeft een PTT toets die snel reageert en het juiste gevoel geeft en als het goed is ook een extra sterke audio omdat de gebruiker het apparaat voor zich houdt en niet tegen het oor plaatst. De gebruiker ervaart een portofoon met landelijke dekking; dan is het dat ook.

Hiertegenover staan de uitdagingen van de smartphone met PoC app. Beschikt de smartphone over een PTT toets op de zijkant van het apparaat voor het spreken of is het een icoon op het scherm, dat pas reageert als het scherm op de juiste plek gedurende een bepaalde tijd wordt aangeraakt? Dus hoe is de PTT functie uitgevoerd en hoe snel reageert deze functie? Hoort de gebruiker een ‘start met spreken’ attentietoon? Is de audio van de smartphone luid genoeg wanneer de gebruiker het apparaat voor zich houdt? Is de oproeptoon bij een nieuw gesprek luid genoeg wanneer het toestel is opgeborgen? Is de app actief in de achtergrond? Wat gebeurt er wanneer tijdens een PTT gesprek een telefoonoproep wordt ontvangen? En omgekeerd, wordt het PTT gesprek gehoord wanneer een telefoongesprek wordt gevoerd? De antwoorden variëren; klinken misschien logisch en zijn het wellicht ook maar het is vooral de perceptie van de gebruiker die de positieve ervaring bepaalt.

Deze blog is vervolgd, heeft u vragen of opmerkingen, bel dan met Klaas op 088-0203203 of bezoek onze contact pagina.

Transparant

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Heeft u vraag naar de functionele mogelijkheden die in relatie staan tot licentievrije portofoons? Wij adviseren u hier graag over, via de telefoon, chat of e-mail denken we graag met u mee.
Advies op maat >
Motorola ION Achterkant comfective
Heeft u vragen?
Neem gerust contact op: 088 - 0203203
Contact pagina >
Comfective wit logo
Hasselterdijk 20 F
8043 PD Zwolle
088-0203203
info@comfective.nl
Webwinkel keur transparante logo
Paypal logo
iDeal logo
Bancontact logo
Sofort Logo
hello world!
chevron-down