comfective logo
Home » Landelijke portofoons, welke (on)mogelijkheden zijn er?

Landelijke portofoons, welke (on)mogelijkheden zijn er?

Landelijke portofoons, welke (on)mogelijkheden zijn er?

Deze blog is een vervolg op twee eerdere blogs van Klaas Kruidhof over landelijke portofoons. De eerste blog met als naam ‘wat is poc’ is een korte introductie en de tweede blog gaat in op de toepassingen en eigenschappen. Deze derde blog behandeld de mogelijkheden en beperkingen van landelijke portofoons.

We zagen dat PoC zich onderscheidt in een aantal deelsegmenten.:

  • Alle gebruikers bevinden zich in een besloten groep en maken allen gebruik van de PoC applicatie op een smartphone
  • De gebruikers passen een mix van verschillende apparaten toe; de smartphone, de 4G portofoon, een dispatch applicatie
  • De gebruikers in de besloten groep zijn verdeeld over meerdere netwerken; het PoC netwerk is gekoppeld met een ‘traditioneel’ radionetwerk
  • De PoC dienst biedt extra functies zoals locatiebepaling, geofencing, voice en data logging, dispatching
  • Information only –  business critical – mission critical toepassingen

Er bestaan inmiddels meerdere leveranciers van PoC applicaties. Voor zover bekend zijn deze apps niet – en anders waarschijnlijk heel beperkt – met elkaar te verbinden. Iedere leverancier gebruikt een eigen softwareplatform waarmee de PoC dienst beschikbaar wordt gemaakt. De leverancier levert een eigen app die enkel past bij het eigen softwareplatform. Dit zijn dus automatisch ‘besloten groepen’. Eenmaal gekozen voor bepaalde leverancier dan is het waarschijnlijk lastig om te switchen naar een andere aanbieder. In de traditionele wereld zal dit minder vaak voorkomen. Maar nu de mogelijkheden van de oplossing veel meer worden bepaald door de software zullen updates en nieuwe mogelijkheden sneller achtereen uitkomen. Zolang de groep van gebruikers eenzelfde app gebruiken zal interoperabiliteit geen issue zijn.

Een ander belangrijk detail is of de app geschikt is voor alle smartphones, dus voor Windows, Android en iOS en vanaf welke software release. Soms is dit behoorlijk gelimiteerd. Vervolgens of de app/leverancier ook 4G portofoons ondersteunt en welke. Is dit alleen het eigen merk met en een beperkt aantal modellen of is de ondersteuning breder. Welke functies biedt de Dispatcher? Is de Dispatcher geïnstalleerd op een standaard PC of is de Dispatch toepassing een webapplicatie en vanaf iedere locatie te gebruiken? Flexibiliteit en schaalbaarheid – een agile benadering – spelen hierbij een grote rol.

En zeker kan ook belangrijk zijn dat de gehele PoC toepassing kan worden gekoppeld met een bestaand radionetwerk voor integratie van oud en nieuw. En als er kan worden gekoppeld, hoe slim is dan een dergelijke koppeling? Wordt er enkel audio verbonden of is er informatie over gebruikers, groepen, oproepnummers, vrij / bezet, geo locaties, enz.

PoC diensten zijn bij uitstek geschikt om, naast de afhandeling van groepsgesprekken, te voorzien in verschillende toegevoegde functies. Bekend zijn,  locatiebepaling van de gebruikers, geofencing, voice en data logging, dispatching, enz. Door gebruik te maken van de locatiegegevens kunnen functies worden uit- en aangezet, het werkgebied kan worden beperkt of een Lone Worker functie wordt geactiveerd. Ook hierin kan een PoC apparaat erg flexibel zijn.

Ook dit blog wordt nog vervolgd, heeft u vragen of opmerkingen, bel dan met Klaas op 088-0203203 of bezoek onze contact pagina.

Transparant

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Heeft u vraag naar de functionele mogelijkheden die in relatie staan tot licentievrije portofoons? Wij adviseren u hier graag over, via de telefoon, chat of e-mail denken we graag met u mee.
Advies op maat >
Motorola ION Achterkant comfective
Heeft u vragen?
Neem gerust contact op: 088 - 0203203
Contact pagina >
Comfective wit logo
Hasselterdijk 20 F
8043 PD Zwolle
088-0203203
info@comfective.nl
Webwinkel keur transparante logo
Paypal logo
iDeal logo
Bancontact logo
Sofort Logo
hello world!
chevron-down