comfective logo
Home » Portofoons /oortjes: welk type heb ik nodig?

Portofoons /oortjes: welk type heb ik nodig?

Portofoons bieden de veiligste, eenvoudigste en robuuste manier van groepscommunicatie. Er zijn veel verschillende types en merken beschikbaar, maar welke portofoon past nu bij mijn gebruik of organisatie? In dit artikel proberen we je op weg te helpen.

Welke types portofoons zijn er beschikbaar?

Er zijn grofweg 4 verschillende type portofoons met unieke eigenschappen welke hieronder staan omschreven. Elk type kent zijn eigen plus en minpunten.

Motorola clp446e in restaurant
 • Licentievrije portofoons kunnen plug/play en zonder gebruikskosten in heel Europa worden gebruikt. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor gebruik in de retail, hospitality of voor kleine tot middelgrote BHV organisaties.
 • DMR of digitale portofoons worden veel toegepast in Nederland & Vlaanderen wanneer er extra bereik benodigd is of er behoefte is aan een robuust device. Voor het gebruik dient een vergunning aangevraagd te worden bij agentschap telecom. Deze vergunning kan worden aangevraagd voor gebruik op een bedrijfslocatie, maar ook landelijke zendmachtigingen behoren tot de mogelijkheden. Het bereik kan eventueel worden vergroot door het gebruik van versterkers of repeaters.
 • TETRA portofoons worden vooral gebruikt in de industrie, petrochemie en de publieke veiligheidssector. De portofoons zijn vaak erg robuust en kennen veel optionele functionaliteiten als valbeveiliging, noodknop en GPS. Door infrastructuur te gebruiken in de vorm van base stations kan een groot netwerk worden gebouwd met meerdere gelijktijdige spraakkanalen.
 • 4G Portofoons krijgen steeds meer voet aan de grond. Zonder licentiekosten kan een oneindig groot portofoon netwerk worden opgebouwd. Tevens is er de mogelijkheid om de portofoons te koppelen met apps op de smartphone en een centralisten omgeving welke via een PC of laptop te benaderen is. Portofoons kunnen op afstand worden geprogrammeerd en worden uitgeschakeld.

Er zijn ook fabrikanten die 2 technologieën in 1 portofoon hebben geïntegreerd. Zo kan de Motorola MOTOTRBO Ion zowel via het digitale DMR netwerk communiceren als via het 4G netwerk. Enerzijds heb je de stabiliteit en veiligheid van een eigen DMR omgeving en anderzijds het bereik van een mobiele telefoon.

Welke merken portofoon zijn er?

Er zijn twee dominante merkfabrikanten op de markt. De bekendste en grootste is Motorola Solutions, deze Amerikaanse multinational heeft een marktaandeel van ongeveer 70% en tevens het grootste product portfolio. Zo wordt de Motorola CLP446E veel als retail portofoon gebruikt en is de compacte digitale SL1600 veel toegepast in de zorg en hospitality markt. Op de site van Motorola vind je alle info over dit merk.

Een goed alternatief is het Japanse Kenwood. Deze fabrikant heeft een kleiner en traditioneler portfolio maar heeft vooral in de licentievrije markt een groot marktaandeel. De analoge TK-3501 & de digitale TK-3701D worden voor heel diverse toepassingen gebruikt. Gedacht kan worden aan BHV toepassingen, maar ook rijschoolhouders en beveiligers gebruiken deze portofoons erg veel.  Op de site van Kenwood vind je alle info over dit merk.


Waar moet ik verder op letten bij het kopen van een portofoon?

 • Robuustheid
  Worden de portofoons gebruikt in weer en wind of in omgevingen waar val of stootschade makkelijk kan voorkomen? Ga dan voor een model met een hoge IP certificering, welke ontworpen is voor een veeleisende omgevingen.
 • Bereik
  Om zeker te zijn dat het bereik voldoende is voor jullie omgeving is een bereiktest ten zeerste aan te bevelen. Het bereik van portofoons kan sterk worden beïnvloed door dikke bettonnen muren of stalen constructies. DMR en TETRA portofoons kunnen worden uitgebreid met versterkers om het bereik te vergroten.
 • Accessoires
  Er is een verscheidenheid aan accessoires leverbaar welke soms universeel zijn, maar vaak speciaal ontworpen voor type portofoon of type toepassing. Veel gebruikte accessoires zijn draagtasjes, handmicrofoons of headsets. Ook autoladers en multiladers worden veel toegepast.
 • Integratie mogelijkheden
  Wil je een portofoon oplossing koppelen met een brandmeldcentrale of met een telefooncentrale dan is dit veelal mogelijk. Ook zijn er allerlei applicaties beschikbaar die het portofoonsysteem kunnen monitoren of spraak en GPS locaties kunnen volgen.

Comfective

Een van de meest populaire producten van Comfective zijn de professionele portofoons. Wij werken onder andere samen met MotorolaKenwood en Hytera. Wij leveren deze aan de sectoren retailhospitalityindustriepetrochemie, scheepvaart, gezondheidszorg en overheid. In de volksmond worden deze producten ook wel ‘oortjes’ genoemd, omdat deze over een headset beschikken. Onder andere deze oortjes zijn onderdeel van onze oplossingen voor groepscommunicatie.

Daarnaast zijn ze onder andere te combineren met bodycams en drukknoppen. Wij bieden namelijk een unieke combinatie met onze eigen servicebuttons. Met onze jarenlange ervaring in groepscommunicatie kunnen wij u daarom voorzien van specialistische kennis en advies voor uw situatie.

Direct Portofoons, Bodycam’s, Portofoon bundels en Accessoires bestellen?

Heeft u kennis van de producten en gaat u liever zelf op zoek naar professionele portofoons, bodycams en accessoires? Dan kunt u gemakkelijk deze bestellen via onze webshop. Hier vindt u high-end merken zoals MotorolaKenwood en Hytera. Komt u er toch niet uit? Aarzel dan niet of in contact met ons te komen via de telefoon of de livechat. Wij helpen u namelijk graag een handje!

Wij willen je graag helpen bij het kiezen van de ideale portofoon of communicatieoplossing voor jou. Bel ons daarom op:
088-0203203

Transparant

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Heeft u vraag naar de functionele mogelijkheden die in relatie staan tot licentievrije portofoons? Wij adviseren u hier graag over, via de telefoon, chat of e-mail denken we graag met u mee.
Advies op maat >
Motorola ION Achterkant comfective
Heeft u vragen?
Neem gerust contact op: 088 - 0203203
Contact pagina >
Comfective wit logo
Hasselterdijk 20 F
8043 PD Zwolle
088-0203203
info@comfective.nl
Webwinkel keur transparante logo
Paypal logo
iDeal logo
Bancontact logo
Sofort Logo
hello world!
chevron-down