Skip to main content
Product Nieuws

Wanneer DMR portofonie en wanneer TETRA?

Industrie portofoons, DMR of TETRA

Wanneer DMR en wanneer TETRA?

Voor een professionele portofoon omgeving heb je de keuze uit twee verschillende type oplossingen. Enerzijds DMR (Digtal Mobile Radio) en anderzijds TETRA. Beide technieken worden veel toegepast, hieronder staat een overzicht van de technieken en van de grootste gelijkenissen en verschillen.

DMR

DMR is een standaard die wereldwijd wordt toegepast. Het staat voor Digital Mobile Radio, wat inhoudt dat de gesprekken over een digitaal kanaal gevoerd worden. Een eigenschap die hierbij hoort is dat achtergrondgeluiden worden weggefilterd en het effectieve bereik iets vergroot wordt ten opzichte van analoge communicatie.  Als gebruiker heb je bij DMR communicatie, of wel bereik of geen bereik. Er is geen grijs gebied zoals bij analoge communicatie waarbij er bijvoorbeeld ruis op de lijn is.

DMR kan zonder infrastructuur worden gebruikt (peer to peer) of met repeaters. Deze repeaters vergroten het bereik en verhogen de capaciteit van het spraaknetwerk. De repeaters kunnen gestapeld worden en over verschillende locaties worden geplaatst. Doordat deze repeaters een IP signaal uitzenden is het zelfs mogelijk om communicatie mogelijk te maken tussen verschillende sites die geografisch honderden of zelfs duizenden kilometers uit elkaar liggen.   


TETRA

Tetra is een europese standaard welke gebruikt maakt van een dynamisch kanaaltoewijzing voor gebruikersgroepen. Zo heb je niet een vaste frequentie voor een bepaalde gebruikersgroep nodig, maar zo pakt de intelligente infrastructuur automatisch een beschikbaar kanaal. Mocht er geen gesprekskanaal beschikbaar zijn, dan krijgt de gebruiker een wachttoon wanneer deze de PTT (Push To Talk) indrukt. Op het moment dat de gebruiker de PTT knop ingedrukt houdt, opent het gesprekskanaal zodra deze vrij is, dit wordt trunking genoemd. De intelligente infrastructuur betreft een base station met minimaal een carrier die 4 gelijktijdige gesprekskanalen mogelijk maakt en uitgebreid kan worden tot 16 gelijktijdige gesprekskanalen in 1 systeem. Eventueel kunnen base stations ook aan elkaar gekoppeld worden, zodat bereik en/of gesprekskanalen ook uitgebreid kunnen worden.

Voordelen TETRA:
Het grootste voordeel van TETRA ten opzichte van DMR is dat er geprioriteerd kan worden op het spraak en data netwerk. Dit betekent dat bepaalde gebruikers of gebruikersgroepen een hogere gebruikersstatus kunnen krijgen en altijd de mogelijkheid kunnen hebben om ‘ in te breken’ op gesprekskanalen en dus te overrulen. Bij een calamiteit kan dit levensreddend zijn. Tevens wordt de geluidskwaliteit van TETRA als zeer goed ervaren.

Nadelen TETRA
Een nadeel van TETRA ten opzichte van DMR, is dat voor kleine gebruikersgroepen de infrastructuur vaak kostbaarder is. Dit heeft er mee te maken dat bij TETRA de basestation minimaal 4 gelijktijdige gesprekskanalen beschikbaar zijn. Bij DMR kan dit middels het gebruik van een enkele repeater beperkt worden tot 2 gelijktijdige gesprekskanalen.

Elke situatie is anders, vandaar dat wij niet een generiek advies kunnen geven. Wij adviseren u graag in uw specifieke situatie. Neem hiervoor contact op met onze binnendienst, zij helpen u graag verder.     

Leave a Reply