comfective logo
Home » Wat is de rol van Private LTE in de toekomst voor groepscommunicatie?

Wat is de rol van Private LTE in de toekomst voor groepscommunicatie?

Afgelopen woensdag mocht ik (Klaas) het tweede deel bezoeken van de Advanced Private LTE training bij Alcadis – Confidence in Connectivity in Houten. De training werd gegeven door Frank van Comm.

Deze training heeft me een beter inzicht gegeven in de mogelijkheden en eigenschappen van LTE en de opstap naar 5G. Een paar zaken die me zijn bijgebleven wil ik graag met je wil delen.

Snelle ontwikkelingen: bijzonder of gewoon?

Zo realiseer ik me hoe gewoon we bijzondere ontwikkelingen zijn gaan vinden. Immers, hoe ‘recent’ is het nog maar dat de bijzondere radioverbindingen tussen Nederland en ‘De West’ tot stand kwamen. Het begrip ‘Hallo Bandoeng…Ja moeder hier ben ik…’ Willy Derby – Hallo Bandoeng.wmv is een definitieve marker geworden op de tijdlijn van draadloze communicatie. Wat is er daarna veel ontwikkeld.

De niet te stuiten drang die ons mensen is ingegeven om te onderzoeken, te ontdekken en te comsumeren heeft meer dan een Long Term Evolution gebracht. Een destijds enkele carrier voorzien van AM modulatie, aangesloten op een lang stuk draad, heeft geleid tot een e Node B die in één keer een 20 MHz breed spectrum uitzendt. Middels OFDM sub-carriers en sub-sub-carriers, 256 QAM modulatie, hyper frames, resource blocks en Massive MIMO antennes draadloos een miljoen devices per km2 connect met vertragingen die kleiner kunnen zijn dan één milliseconde. Wellicht wordt ook 5G ooit gezien als een marker op dezelfde tijdlijn. Wat een prachtige tijd om in te leven; een horizon die verder uitdijt dan ooit.

Private LTE

Een ander aspect dat boven komt is de mogelijkheid die LTE, 4G en 5G biedt als algemene toepassing voor onze communicatie. Dan denk ik, waarom niet op voortvarende termijn (al) onze private communicatie en de radio en televisiesignalen opruimen en de streams onderbrengen in een ABN (algemeen beschikbaar nationaal) 5G netwerk? Hoeveel spectrum komt hiermee vrij en kan zo veel efficiënter worden benut? Ok, er is legacy maar zonder een duidelijk gecommuniceerde stip in de nabije toekomst blijft het nog een hele tijd polderen.

De schaalgrootte van een dergelijk netwerk biedt voldoende ruimte, beschikbaarheid en technische voorzieningen om naast algemene communicatie te voorzien in missie kritische toepassingen zodat we C2028 rustig kunnen vergeten.

Maar ik weet, ook op korte termijn hebben we oplossingen nodig die voor onder andere de private sector bereikbaar zijn. Het zou daarom goed zijn dat onze overheid in het bandplan voor de eerstvolgende frequentieveilingen, voldoende ruimte reserveert voor de private toepassingen. En ja, voor de missie kritische toepassingen op de bestaande publieke netwerken worden actueel de nodige voorzieningen aangebracht.

De SAE (Service Architecture Evolution) en de EPC (Evolved Packet Core) bieden allerlei prioriteringsvoorzieningen maar cruciaal is vooral de shared access laag. Wanneer in één van de grootste stadions van ons land een serieuze calamiteit ontstaat is het – althans voor mij – nog niet evident dat de huidige proritering voldoet en de gedefinieerde prioriteitsgebruikers daadwerkelijk een adequate communicatie voorziening wordt geboden. Wie heeft er dan prioriteit, op prioriteit, op wie? Of is er toch nog gewoon ‘legacy’ nodig…? Eh ja, misschien even nog wel. Zoals ik al aangaf, het is een mooie tijd om in te leven.

Benieuwd wat Private LTE voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen?

Zou je graag de mogelijkheden voor Private LTE in je bedrijfsomgeving willen onderzoeken? Voor bijvoorbeeld missiekritische bedrijfscommunicatie of wil je gewoon eens sparren over het onderwerp? Neem contact op. Ik denk graag mee!

Transparant

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Heeft u vraag naar de functionele mogelijkheden die in relatie staan tot licentievrije portofoons? Wij adviseren u hier graag over, via de telefoon, chat of e-mail denken we graag met u mee.
Advies op maat >
Motorola ION Achterkant comfective
Heeft u vragen?
Neem gerust contact op: 088 - 0203203
Contact pagina >
Comfective wit logo
Hasselterdijk 20 F
8043 PD Zwolle
088-0203203
info@comfective.nl
Webwinkel keur transparante logo
Paypal logo
iDeal logo
Bancontact logo
Sofort Logo
hello world!
chevron-down