comfective logo
Home » Wanneer DMR portofonie en wanneer TETRA?

Wanneer DMR portofonie en wanneer TETRA?

Wanneer DMR en wanneer TETRA?

Voor een professionele portofoon omgeving heb je de keuze uit twee verschillende type oplossingen. Enerzijds DMR (Digtal Mobile Radio) en anderzijds TETRA. Beide technieken worden veel toegepast, hieronder staat een overzicht van de technieken en van de grootste gelijkenissen en verschillen.

Portofoon gebruik op een bouwplaats

DMR

DMR is een standaard die wereldwijd wordt toegepast. Het staat voor Digital Mobile Radio, wat inhoudt dat de gesprekken over een digitaal kanaal gevoerd worden. Een eigenschap die hierbij hoort is dat achtergrondgeluiden worden weggefilterd en het effectieve bereik iets vergroot wordt ten opzichte van analoge communicatie.  Als gebruiker heb je bij DMR communicatie, of wel bereik of geen bereik. Er is geen grijs gebied zoals bij analoge communicatie waarbij er bijvoorbeeld ruis op de lijn is.

DMR kan zonder infrastructuur worden gebruikt (peer to peer) of met repeaters. Deze repeaters vergroten het bereik en verhogen de capaciteit van het spraaknetwerk. De repeaters kunnen gestapeld worden en over verschillende locaties worden geplaatst. Doordat deze repeaters een IP signaal uitzenden is het zelfs mogelijk om communicatie mogelijk te maken tussen verschillende sites die geografisch honderden of zelfs duizenden kilometers uit elkaar liggen.   


TETRA

Tetra is een Europese standaard welke gebruikt maakt van een dynamisch kanaaltoewijzing voor gebruikersgroepen. Zo heb je niet een vaste frequentie voor een bepaalde gebruikersgroep nodig, maar zo pakt de intelligente infrastructuur automatisch een beschikbaar kanaal. Mocht er geen gesprekskanaal beschikbaar zijn, dan krijgt de gebruiker een wachttoon wanneer deze de PTT (Push To Talk) indrukt. Op het moment dat de gebruiker de PTT knop ingedrukt houdt, opent het gesprekskanaal zodra deze vrij is, dit wordt trunking genoemd. De intelligente infrastructuur betreft een base station met minimaal een carrier die 4 gelijktijdige gesprekskanalen mogelijk maakt en uitgebreid kan worden tot 16 gelijktijdige gesprekskanalen in 1 systeem. Eventueel kunnen base stations ook aan elkaar gekoppeld worden, zodat bereik en/of gesprekskanalen ook uitgebreid kunnen worden.

Nadelen TETRA
Een nadeel van TETRA ten opzichte van DMR, is dat voor kleine gebruikersgroepen de infrastructuur vaak kostbaarder is. Dit heeft er mee te maken dat bij TETRA de basestation minimaal 4 gelijktijdige gesprekskanalen beschikbaar zijn. Bij DMR kan dit middels het gebruik van een enkele repeater beperkt worden tot 2 gelijktijdige gesprekskanalen.

Elke situatie is anders, vandaar dat wij niet een generiek advies kunnen geven. Wij adviseren u graag in uw specifieke situatie. Neem hiervoor contact op met onze binnendienst, zij helpen u graag verder. 

Jaap Meijer

Jaap Meijer

Account Manager

088-0203203

Je Paginatitel
Transparant

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Heeft u vraag naar de functionele mogelijkheden die in relatie staan tot licentievrije portofoons? Wij adviseren u hier graag over, via de telefoon, chat of e-mail denken we graag met u mee.
Advies op maat >
Motorola ION Achterkant comfective
Heeft u vragen?
Neem gerust contact op: 088 - 0203203
Contact pagina >
Comfective wit logo
Hasselterdijk 20 F
8043 PD Zwolle
088-0203203
info@comfective.nl
uitgegeven door motorola solutions logo aan comfective als platinum reseller
logo ISO 9001 certificering Comfective zwart wit
Logo FD Gazellen 2024
Webwinkel keur transparante logo
Paypal logo
iDeal logo
Bancontact logo
Sofort Logo
Copyright © 2025 Comfective BV All Rights Reserved
hello world!
chevron-down