De meest gebruikte portofoons zoals ze in diverse retailshops en speelgoedwinkels te koop zijn maken gebruik van een aantal landelijke frequenties waarvoor geen zendvergunning nodig is. We noemen dit ook wel PMR446 portofoons. Veelal worden deze portofoons gebruikt voor vrije tijd of recreatieve doeleinden. Nadeel van het gebruik van deze landelijke frequenties is dat er met veel gebruikers van dezelfde frequenties gebruik wordt gemaakt. Dat gaat ten koste van het ongestoord kunnen gebruiken van de portofoons. Als dit probleem zich in hoge mate voordoet is het eigenlijk onmogelijk geworden om op deze wijze prettig te communiceren.
Het zal u niet verbazen dat als er portofoons zijn waarvoor geen vergunning nodig is, er ook portofoons zijn waarvoor wel een vergunning nodig is. Dit zijn professionele portofoons waarvoor men onder andere kiest vanwege functionaliteit en robuustheid, die over een groter zendvermogen beschikken en gebruik maken van een zogenaamde ‘eigen’ frequentie. Deze eigen frequentie kan nog steeds een landelijke portofoonfrequentie zijn maar dan met veel minder medegebruikers maar kan ook een min of meer eigen frequentie zijn voor uw werkgebied. Indien u gebruik maakt van een vaste post of een repeater, waarmee het bereik verdubbelt kan worden, krijgt u een frequentie toegewezen van het Agentschap Telecom waarbij men rekening houdt met medegebruikers. Zowel voor een landelijke portofoonfrequentie als voor een eigen frequentie kunt een aanvraag indienen bij het Agentschap Telecom.
Alleen bedrijven of organisaties kunnen een vergunning aanvragen. De geldigheidstermijn van een vergunning is maximaal 5 jaar waarna de vergunning indien gewenst verlengd kan worden. Ook kunt u een tijdelijke vergunning aanvragen.
Zendvergunning aanvragen: Aanvraag formulier
Het kan ingewikkeld zijn om te bepalen welke portofoon jij nodig hebt voor jouw situatie, wij willen je graag helpen.
Bel ons daarom op: 088-0203203